Straffar, utvisningar, derbyn och sköna baljor - omgång 4 är avslutad.

Under måndagskvällen avslutades omgång 4. Här resultat och kommentarer:

Örebro - Helsingborg 2-0
En bra match där Örebro var det bättre laget hemma på sitt konstgräs. I andra halvlek får ÖSK en straff med en HIF-utvisning som följd. Korrekt dömt till 100 % men dock bränner Larsen straffen. Han får dock göra mål i andra halvlek, då ÖSK slängde in två baljor mot ett uddlöst HIF.

IFK Göteborg - Örgryte IS 3-0
Kvällens första derby spelades på Gamla Ullevi. Båda lagen skapade riktigt heta målchanser; ÖIS kanske de hetaste. Men närmare än stolpen kom man aldrig och blåvitt kunde göra 3 sköna mål, varav ett på straff. Noterbart var att Marcus Allbäck åkte ut på Ulleviambulansen med ett misstänkt tänjt ledband. 3-6 veckor var den hypotetiska diagnosen.

Hammarby - Djurgården 3-1
Djurgården tog tidigt ledningen i Stockholmsderbyt men Hammarby kvitterade i första halvlek och hade en väldiskuterad chans till. Mer om den i följande reflektioner. I andra halvlek var det Hammarby för hela slanten och Djurgården var riktigt trubbiga framtill. Tre välförtjänta poäng för Södergubbarna.

Varför dessa "experter"?
SVT:s fotbollskväll är en succé. Snygg design och vettiga reportage. Synd bara att Glenn Strömberg tycker för mycket. Visst kan han mycket om hur fotboll ska spelas, men inte hur det ska dömas. Det är anmärkningsvärt, säger jag som fotbollsdomare. För några avsnitt sedan "stöttade" han domarna och sa att det är enkelt att sitta och kolla på repriser och säga huruvida de gjorde rätt eller fel. Helt sant och det sägs för sällan. Men idag var det tvärtom. "Om jag hade dömt hade jag inte dömt straff". "Om jag hade dömt hade han inte blivit utvisad". Snälla Glenn, du dömer inte. Jag antar att du aldrig haft en visselpipa i din hand och borde således inte försöka göra expertutlåtanden om domarnas insats. Försök istället trycka på hur bortskämda tv-tittarna är med repriser. Var konsekvent, om du vill att domarna ska vara det.

/Dave

1130 fick se en uddlös hemmapremiär

Solen sken över Starke Arvid arena samtidigt som undertecknad parkerade bilen bakom en blå Saab och travade bort mot sittplatsläktaren för att få maximal pressläktarfeeling. Sakta började arenan "fyllas" och LSK:s nya kampsång "Vi ska tillbaks" ekade i högtalarna. Det är nog då främst tillbaks till allsvenskan man syftar på i texten då det är därifrån LSK nu ska landa mjukt i Superettan. Dagens gäster, Vasalund, är i Superettan för att ta mark - nykomlingar som de är!

Första halvlek började positivt för hemmalagets del och man skapade en del. Redan i den andra minuten har Daniel Åkervall en fin möjlighet på volley efter en bra nedtagning på bröstet men VIF:s målvakt, William Amamoo, räddar den gången. Båda lagen skapar några halvchanser men man kan ändå räkna med 5-3 i nämnvärda målchanser till LSK:s fördel i första halvleken. En halvlek där VIF:s tränare Peter Lenell ropar efter ett högre bolltempo, hemmadebuterande 18:åringen Liridon Kalludra imponerar och hemmacomebackande Robert "Lillen" Johansson spelar tryggt och metodiskt. I Vasalund var det nr 10 Kennedy Igdoananike som var bäst matchen igenom med ett rappt löpsteg och en vass teknik.

Första halvlek skulle ha varit Vasalunds men LSK spelar taktiskt och krymper sina ytor mellan mittfält och backlinje (den ytan som Vasalunds tekniska spelare annars behöver för att bygga upp anfallen på). LSK spelar istället längre. Långa bollar upp mot Patriksson och Åkervall som ofta resulterar i långa och dugliga anfall. Speciellt ett anfall i den 41:a minuten då lagkaptenen Martin Smedberg-Dalence sätter 1-0 i den bortre burgaveln på ett högklassigt vis. 1-0 i halvlek - vilket också är rättvist!

I andra halvlek händer det mycket. Speakern Phille ropar ut publiksiffran (1130 personer). Phille ropar också ut vinnaren av parkeringslotten vilket var serie Y lott 65 som vann en stekpanna i titan från Ulvesunds ost- och charkvagn. (Själv hade jag nr 45 i serie X). Andra halvleks lustigaste höjdpunkter var dock när en vasalundspelare sköt på tänkande ljungskilespelare ut till en hörna för 75-årsjubilerande VIF. Bollen går rakt mot knoppen av flaggstången med Svenskaspels flagga (Svenskaspel som också firar 75 år i år) och både knoppen och Svenska spels flagga åker i backen. Det var ett ståtligt 75-årsfirande! Det tyckte i alla fall VIF:s tränare Lenell som brister ut i skratt tillsammans med den tappra publiken och pekar på flaggstånden. Hipp hipp hurra!

Hursomhelst. Fotboll var det vi sysslade med på den här bloggen, inte sant? I den 54:e matchminuten fick VIF utdelning efter 9 minuters inledande press av den andra halvleken. LSK:s målvakt Colin Burns missar en hög boll och tacklar till en Vasalundspelare på framfart för att kompensera sitt tidigare bolltapp. Mindre smart av Burns och situationen mynnar ut i en korrekt dömd straffspark som Albert Kransiqi sätter säkert bakom den nyss nämnda Burns. 1-1.

Efter straffsparksmålet jobbar sig LSK succesivt tillbaka i matchen och de sista 20-25 minutrarna är det nästan bara LSK:s desperata försök till ett ledningsmål som gäller. Man spelar kortare och uppfinningsrikare än i första; och stundtals är det roligt att se på. Men det glöms snart bort i form av en felpass eller liknande. Den bästa chansen för LSK i andra halvlek hade Johan Patriksson som kommer i en väldig fart på Smedberg-Dalences instick från höger men kommer lite sent och når inte fram till bollen som annars kunde ha slagits in i öppen del av buren.

Men närmare än så kom aldrig de gröna från Ljungskile som ännu inte har vunnit (eller förlorat) i år; men som har gjort 3 mål på två matcher. Att det var ett före detta allsvenskt lag som mötte ett före detta division 1 lag märktes inte idag. Stockholmslaget Vasalund ser vasst ut!

Matchens bästa: Lite tråkigt kanske men jag måste nog säga att den avflugna flaggstångsknoppen i kombination med en blåröd flagga med Svenskaspels logga på seglar ner mot marken var det roligaste som hände på Starke Arvid denna soliga söndagseftermiddagen.

Matchens sämsta: Colin Burns är vanligtvis stabil men får inte göra så enkla tabbar likt den som resulterade i en straff och mål. Han ska bara plocka den bollen i förstaläget. Vanligtvis skulle jag sagt att han är kort och att det är en bra förklaring till varför han inte når den men det håller inte. Visst ser han kort ut på planen, men jag såg honom på ICA i veckan och han var ganska reslig och kunde allt välja chipsen från översta hyllan om han så ville.

/Dave, med årets första ordentliga matchrapportering!

Omgång 3 och något av 4

Något sent kommer lite allsvenska resultat från omgång 3 samt några från omgång 4:

GAIS - BKH 3-0

Kort och koncist. Omgång 4 spelas klart i morgon (måndag).

/Dave

Omgång 2

Omgång 2 är färdigspelad. Daxfotboll presenterar här resultat med kommentar:

Örebro - Elfsborg 0-1
En jämn match och ett ineffektivt Elfsborg. Till slut lyckades nyförvärvet Joel Johansson sätta matchens enda mål på en passning från en svartvit.

Brommapojkarna - Häcken 2-0
Allsvenskans gräsligaste matta... Eller gräslig och gräslig. Sanden var till stora delar täckt av sand för att torka upp men det blev match. BP drog det längsta strået mot ett uddlöst Häcken inför allsvenskans hittills sämsta publiksiffra (1919) som lär bli lägre.

Halmstad - Trelleborg 1-1
Halmstad har mycket kvar att visa om de ska vara med i toppen och slåss i år! Trelleborg däremot är ett ess!

IFK Göteborg - Djurgården 6-0
Kommentarer är egentligen överflödiga. Resultatet borde tala för sig självt men ett namn bör nämnas: Ragnar Sigurdsson! Vilken pärla!

Hammarby - Gefle 1-2
Gefles mur och kontringsskicklighet blev för mycket för Bajen. När kommer trepoängaren för Stockholmarna? Mot Helsingborg i nästa match? Tveksamt. Bra Gefle, kan "överraska" och hänga kvar ytterligare ett år!

GAIS - Helsingborg 1-4
GAIS fick igen för flytet senast mot ÖIS. Nu hade man ingenting med sig förutom ett kanonfint mål av Tommy Lycén. Helsingborg spelar tryggt, diciplinerat och uppfinningsrikt. Henrik Larsson var bäst på planen! Är någon överraskad?

Malmö - Örgryte 3-0
Invigning av Sveriges finaste arena som, genom TV-rutan, gav en brittisk känsla! I första var MFF ineffektivt och missade många av de fina chanserna, i andra satt det mesta. Talangerna och den nya arenan i Malmö är snackisen i fotbollssverige! ÖIS har långt kvar till formen!

Kalmar - AIK 0-1
Henrik Rydbergs misstag blev AIK:s glädje. Detta var inte Kalmars match. Man spelar roligt men gör inga mål. Saknas den stora avslutaren? AIK har full poängpott!

Idag och imorgon spelas omgång 3! Resultat och kommentarer kommer!

/Dave

Nu är det igång!

Allsvenskan är igång! Omgång 1 är spelad och slutade såhär:

Elfsborg - Hammarby 1-1
Undertecknad såg matchen på TV4, som sände från ett soligt Borås. Elfsborg spelade runt bra och spelade mycket på Florén och Ishizaki på kanterna. Svensson diregerade spelet på ett sett som blev vänligt för ögat och man kan säga att det bjöds på en fin allsvensk premiär. Matchen fick en guldkant när Emil Johansson smällde in årets mål (?) från nästan 30 meter rätt upp i krysset i den 14:e minuten. Riktigt vackert. Elfsborgs kvitteringsmål var inte lika vackert som det rättvist. Straff för knuff (korrekt!) och Ishizaki placerar den kallt bakom "Poppen" i Bajenmålet. Några minuter fick Elfsborg en straff till, efter ett vaket agerande av den assisterande domaren. Dock skjuter Ishizaki åt samma håll igen och "Poppen" räddar denna gången. Men det bjöds på en trevlig allsvensk debut i Borås.

Häcken - Malmö 0-1
Kommentar: Häcken försökte, Malmö kunde. Det snackas redan om guld i Malmö efter "bragden" på Hissingen!

Örgryte - GAIS 1-5 (!)
Då var det alltså äntligen dags! Derby, ny arena och ett soligt Göteborg. Undettecknad satt på sektion K (strax innan svängen till ÖIS-klacken). Men det var inte ÖISARNAS ihärdiga stöd från Norra stå som var matchens bästa utan snarare GAIS förmåga att göra mål. "Experterna" har haft GAIS oförmåga att göra mål som största argument till en bottenplacering. GAIS har onekligen varit oerhört ineffektiva, men mot ÖIS gjorde de mål på 5 av 6 avslut. Att många mål och lägen orsakades av försvarsmissar av ASSA-låset Leinar/Jonsson samt målvakten David Stenman (på lån från IFK Göteborg) är värt att nämnas. Hos GAISARNA startade 3 stycken debutanter, varav 2 gjorde mål. Pär "Pärlan" Eriksson gjorde det första (0-1) och Mattias Lindström satte 1-3 och 1-5. Ett uselt ÖIS-försvar, ett hypereffektivt GAIS-anfall, ett orättvist resultat till statistiken sett, en fantastisk inramning och 3 mål på 3 minuter får sammanfatta en historisk invigning och ett lika historiskt premiärderby! ÖIS har att jobba med!

Trelleborg - Brommapojkarna 0-0
Kommentar: Det låter som en kanonmatch... Allvarligt talat: Var det någon som hade spelat på 0-0?

AIK - Halmstad 1-0
Kommentar: En bedrövlig gräsmatta och ett välfyllt Råsunda fick se AIK vinna första premiären sedan 2004!

Djurgården - Örebro 1-0
Kommentar: Upp till bevis för den nya tränarduon Jeglertz/Zoran. Resultatet visade på godkänt och så gjorde även spelet stundtals. Men Örebro var nära både en och två gånger.

Gefle - Kalmar 1-1
Kommentar: Kalmar spelade uppfinningsrikt stundtals men Gefle jobbade sig in i matchen och visade de 5000 på Strömvallen att man ska hålla sig kvar igen!

Helsingborg - IFK Göteborg 1-0
Kommentar: Ett möte av toppkaraktär men utan några riktigt bra avslut. Pontus Wernblom var närmast, om man bortser från Lantzs straff som också spikade slutresultatet; 1-0.