Finaldags!

Den 31:a och sista matchen i detta EM spelas ikväll i Wien när Spanien och bloggens tippade vinnare Tyskland möts i finalen. Båda lagen störs av skadeproblem inför matchen; Spanien får klara sig utan turneringens skyttekung hittills, sverigedödaren David Villa, och Tysklands kapten Michael Ballack har problem med en vad. Vad han gör ikväll 20:45 är alltså oklart men jag slår vad om att han spelar, om än på sprutor. Spanien och Aragonés väljer troligen att återgå till spelsystemet de använde i kvalet, nu när Villa är borta, och satsa på Torres som ensam forward. Fabregás tar plats på ett utökat femmannamittfält i en 4-1-4-1 uppställning.

Bloggens tips: 2-1 till Tyskland.

/ Alex & Dave

Snart...

Nu närmar sig EM-finalen allt mer. Igår fick vi bevittna delar av den första semifinalen mellan Tyskland och Turkiet. TV-sändningarna störde tillräckligt för att förstöra andra halvlek för TV-publiken. Men det Turkiet vi fick se i första halvlek var fantastiskt!

Själv trodde jag, matchen igenom, på en tysk seger. Jag står fast vid mitt ord om att Tyskland tar hem hela turneringen. Vilka de ska slå i finalen, avgörs ikväll. Spanien eller Ryssland? Jag tror på Spanien.

/Dave

Det bittra slutet

Vad fan hände? Eller rättare sagt; vad fan hände INTE? Det var längesen ett svenskt landslag uppträdde så totalt oinspirerat, trögt, gammalt och segt som Sverige gjorde igår mot Ryssland. Ryssarna var smartare, snabbare och vassare på alla sätt. Det kändes redan i matchinledningen hur Sverige ständigt låg steget efter och matchen utvecklades till en ren fysisk plåga att bevittna som svensk supporter. 2-0 till Ryssland var i underkant och helt rättvist. Det här laget stod på topp för fyra år sedan, i Portugal, när vi med en liten gnutta välförtjänt tur skulle slagit ut Holland i kvarten. Nu måste en generationsväxling ta sin början, och frågan är om Lagerbäck verkligen är rätt man att leda denna? Han har tydligt visat att han håller fast vid sina rutinerade gamla hjältar, men för att Sverige ska kunna kvala in till sitt sjätte raka mästerskap (och kunna uträtta något större i själva turnerningen) måste nytt blod in i form av Rasmus Lindgren, Sebastian Larsson, Kim Källström och Marcus Berg.

Å andra sidan är det fantastiskt imponerande hur Lagerbäck har fört Sverige till fem raka slutspel, med det begränsade spelarmaterial han faktiskt besitter. Länder som England och Danmark missade ju hela äventyret i Alperna.

Sammanfattningsvis så får man inte glömma hur extremt skadedrabbat Sverige varit inför och under detta mästerskap. Erik Edmans offensiva kvaliteter och inlägg har saknats, Linderoth hann aldrig ikapp, Zlatan hade kunnat uträtta så mycket mer utan sina knäproblem och Chippens offensiva initiativförmåga hade behövts mot Ryssland. Ett relativt litet fotbollsland som Sverige har helt enkelt inte råd med så många ödesdigra skador på nyckelspelare i stora mästerskap.

Tänkbar startelva i höstens VM-kval:

Isaksson

Stoor  Mellberg  Hansson  Edman

S Larsson  Linderoth  Källström  Wilhelmsson

Zlatan  Elmander

// Dave & Alex


I huvudet på Dave: "Det känns tomt men vilken tur att det fanns ketchup!"

Det känns tomt... Så nära en poäng. En poäng av kamp, slit och diciplin! Vad får vi istället? Vi får en kväll med spruckna drömmar, tårar i ögonen och ett minne av en bra första halvlek. Minnet av den kan vi leva på ett tag. Så ska det se ut mot Sovj... Ryssland!

I den första halvleken börjar Sverige lite mediokert. Spanien kommer till anfall gång på gång, Sverige emellanåt. Men när det händer så går det fort. Bra tempo, passningssäkerhet och klass, alá Freddie, Den Gamle, Den Långe, Svensson och Elmander! Efter Spaniens ledningsmål spelar vi upp oss! Målet i fråga blir till när samtliga försvarare som har markering vid andrastolpen tappar i markering och istället letar boll. Hansson/Mellberg får ta på sig det lite. Dock är de förlåtna för sitt, i övrigt, helt otroliga försvarsspel! Missade de nåt? Jag vill gifta mig med Petter Hansson! Kanske... eller... Nåja!

Efter målet spelar Freddies killar upp sig och vågar spela sitt spel. Sverige håller bredden och spelar säkert men ändå vågat. Detta ställer Spanien som blir helt vilse i den svenska skogen där älgen Elmander ständigt får med sig bollen i steget. Helt otroligt, i den farten!

Matchen ser jag på en krog i Uddevalla. Den enda av sitt slag i staden som inte var fullsatt. Beställer in ett brittiskt öl och en god burgare och sitter och smaskar tillsammans med en vän och fotbollen. Blir lite sugen på ketchup när jag satt där och åt så tog fram Heinz tomatketchup, på glasflaska som stod på det höga bordet vi satt vid. Denna glasflaska är en, rätt igenom, urusel uppfinning. Visst; den är lite tjusig, men det tar sån tid att få nåt! Sitter där med flaskan uppochner och slår frekvent på den kupade bottenplattan samtidigt som ett inlägg från Stoor kommer flygandes genom den alptoppsförfriskade luften. Bollen landar på den skånske charmören Ibrahimovic's bröstkorg och 1-1 var ett faktum. Jag skriker lite och kollar sedan på ketchupflaskan i min hand och sedan på min tallrik. "Oj så mycket, det räcker nog så!". Snacka om ketchupeffekt!

Ketchupeffekt

Den rofyllda känslan jag kände i halvlek försvann snart när Spanien kom ut i andra halvlek och fet-ägde sönder Lagerbäcks killar. Men vi försvarar oss dock gediget och när vi väl anfaller är det med fart alá Elmander. Att ett 2-1 mål sedan kommer åt fel håll i den 92:a minuten gör givetvis ont. Men det känns som att vi just nu kan göra bra ifrån oss i matchen mot Ryssland. Ryssland slog idag Grekerna med ett mål mot noll.

Det, stundtals, lysande Svenska spelet värmer. Keep up the good work! Så tar vi Holland i kvarten!

Det känns tomt, men vilken tur att det fanns ketchup!

/Dave

45 minuter till avspark

45 minuter kvar till Sveriges riktigt svåra värdemätare i EM: Spanienmatchen!

Jag hade nyss kontakt med daxfotbolls utsände på plats. Stämningen var helt underbar när jag ringde och de var påväg mot arenan för att se matchen på storbild utanför stadion. Det var mycket ljud runtomkring Nicklas när jag pratade med honom men jag lyckades urskilja "vi ska gå pch köpa öl nu!". Jag tror säkerligen att killarna får en bra kväll.

Vi hoppas att Lagerbäck & CO kan göra kvällen komplett genom 3 poäng.

Senaste nytt: Elmander och Stoor startar till höger...

/Dave

*Rapport från Nicklas kommer efter matchen.

Holland imponerar!

Nya matcher i "dödens grupp" ikväll:

Rumänien - Italien 1-1
Frankrike - Holland 1-4

De två VM-finalisterna från 2006 är nu illa ute, och får svårt att krångla sig vidare, då ett motiverat Rumänien får chansen att spela bort båda två mot ett redan kvartsfinalklart Holland i sista omgången.


Ett Holland som imponerat stort hittills genom 3-0 mot Italien och nu ikväll hela 4-1 mot ett segt Frankrike. Frågan är varför den franske förbundskaptenen Domenech envisas med två defensiva innermittfältare (Makelélé & Toulalan) vilket resulterar i en fantasilös offensiv.

Sverige får ju som bekant möta ettan/tvåan från "dödens grupp" i en eventuell kvartsfinal, och Hollands skrämmande framfart får morgondagens möte med Spanien att framstå som allt mer avgörande. Sverige behöver ett bra resultat imorgon för att undvika Marco van Bastens storspelande mannar i kvarten.

Sverige, som anlände till matchorten Innsbruck idag, kommer få göra några ofrivilliga ändringar i elvan som besegrade grekerna. Wilhelmsson skada stoppar honom från spel under resten av turneringen och den naturliga ersättaren på högermittfältet är naturligtvis Sebastian Larsson. Lagerbäck kan dock lika gärna satsa på Elmander på kanten, som gjorde en grym match mot spanjorerna på Råsunda och vars löpstyrka gör honom nyttig i det kontringsspel Sverige lär få satsa på imorgon. Även Niclas Alexandersson är borta mot Spanien men ska dock kunna vara tillbaka till rysslandsmatchen. Micke Nilsson imponerade som vänsterback i tisdags, behöver spela in sig ännu mer på den för honom relativt ovana positionen, och därför bör Lagerbäck satsa på Fredrik Stoor som högerback.

Trolig startelva mot Spanien i Innsbruck imorgon 18.00:

Isak

Stoor  Mellberg  Hansson  Nilsson

Larsson  Andersson  Svensson  Ljungberg

Den Långe  Den Gamle

/ A

I huvudet på Dave

Såhär efter segeryrans söta smaker skulle jag vilja passa på att hylla tre personer. Lars Lagerbäck, Petter Hansson och mig själv, David Holm.

Det var till ett blåsigt Liseberg jag stegade in med ett trevligt sällskap vid 18-tiden. Fram tills 20:45 hade en enorm nervositet spridits i min välklädda kropp. På överkroppen bar jag nämligen det stoltaste en människa kan klä sig i. En gul landslagströja med tryck på ryggen. Hansson, #4. Det var med högt huvud och med sympatiskratt från vännerna jag införskaffade denna tröja, till ett dyrare pris. Det var sedan med ett högt huvud och med hyllningsord från förbipasserande jag lämnar Liseberg och beger mig hemåt till ett sovande Uddevalla.

Petter Hansson är ju som bekant en av våra mest "Svenska" spelare. Han är en viking. Inget snack om saken! Hans mål kan vi klassa som ett av de vackraste i svensk fotbolls historia. Hurdå? Visst. Zlatans konstspark i krysset och förarbetet till det är ju helt fantastiskt. Men det är ingen överraskning att han kan göra detta och att ett mål skulle komma efter 2 års måluppehåll! Men Hanssons mål! Oooh. Vilken pärla. Hansson visar prov på vinnarskalle, grym fysik och en fantastiskt högerfot...

Hursomhelst! 2-0 är ett fantastiskt resultat mot regerande mästarna! Mannen bakom detta är ingen annan är Lars Lagerbäck. Mannen som får skit i media och i folkmun, men som igår stod där iförd kostym och en slips som matchade Roland Anderssons dito. Han som gjorde det fantastiska mästerdraget och placerade Andersson/Svensson i mitten, som kom att ge grekerna begränsade ytor. Detta och mycket mer har vi Lars Lagerbäck att tacka för!

När man igår lätt trippar in på Centralstationen i staden där fotbollen har sin finaste förankring, Göteborg, hör man röster bakom sig: "Där går han med en Hanssontröja!! Fy fan vilken kung!" Några öl-glada killar springer också ikapp mig och klappar om mig. En rejäl klapp på bröstkorgen, men segerns sötma fick mig att hålla tillbaka skriket och tårarna från den hårda stöten på revbenen. Liksom Ljungberg igår efter många tuffa dueller.

Slutligen skulle jag vilja passa på att håna Grekland. EM's kanske destruktivaste lag!

Övriga resultat:
Spanien - Ryssland 4-1


/Dave

Liverapportering från Österrike!!

Daxfotbolls första kontakt med verkligheten har äntligen gjorts. Vår ursände skriver i ett telegram:

"Rapport från Österreich: Stämningen är på topp och solen skiner när vi nu lämnar hotellet i Mittersill för en busstur på 1,5 timme till Salzburg. Sömnen i natt har det varit sådär med, då vi vaknade halv fyra av att ett tjugotal dyngraka svenskar sjöng "Vi älskar Sverige"! Det Känns att det är nåt stort på gång och alla är laddade till max. Enligt våra rapporter är det enbart GULT i Salzburg och vi har fått höra att Linderoth, Alexandersson och Chippen ska starta! Vi har ingen aning om detta stämmer då vi är helt isolerade från all svensk media, men vi kommer ju ändå att vinna!!

//EM-hälsningar  från Anton i Salzburg!"

Det är med ett avundsjukt leende man tar del av Antons upplevelser. Jag var nyss i kontakt med honom igen och han sa att stämningen i Salzburg var fantastiskt. Både från Greker och Svenskar! Det låter ju helt otroligt!!

Dave och Alex beger sig senare ner till Göteborg och Liseberg och ser matchen på Stora Scenen! Missa inte matchrapportering därifrån!

Tills dess, lev i frid och ladda inför matchen!!!

/Dave, Alex & Anton!


Festen har börjat!

EM är igång! Vi har tyvärr drabbats av lite tekniskt strul här på bloggen och inte kunnat logga in under de senaste dagarna. Resultaten från det 13:e EM-slutspelets tre första speldagar:

Schweiz - Tjeckien 0-1
Portugal - Turkiet 2-0

Österrike - Kroatien 0-1
Tyskland - Polen 2-0

Rumänien - Frankrike 0-0
Holland - Italien 3-0

Kvällens sista match emellan Holland och världsmästarna Italien blev som förväntat mästerskapens höjdpunkt so far. Efter en relativt sg inledning på EM rent spelmässigt, och ett riktigt sömnpiller i form av matchen mellan Rumänien och Frankrike visade Holland ikväll prov på hur fotboll ska spelas. De övertygade klart mest av de fyra lagen i "dödens grupp" och nu får italienarna svårt att ta sig vidare.

***

Anmärkningsvärt är annars att efter 6 av 31 matcher har ännu inte båda lagen lyckats göra mål i en och samma match.

***

EM:s roligaste hittills: Jesper Hussfeldt på TV4 och hans uttal av Portugals ungtupp Nani...

***

Imorgon kliver allas vårat Sverige in i turneringen! Matchrappport utlovas!

EM, EM. EM, EM! - 2 dagar kvar...

Det är en solig torsdag och Daxfotbolls redaktion förbereder sig till fullo inför EM. Dave har precis varit på intersport och hämtat ut en tröja med trycket: "Hansson, 4#" på ryggen. Dyrt, men snyggt och unikt. Alex sitter hemma och nötar EM-spelet på Xboxet, läser allt som kommer i hans väg inför EM och laddar upp med popcorn, chips och bira!

Inför stora mästerskap måste givetvis bloggen tycka till om hur EM slutar. Efter många lunchmöten över pizzor och color har bloggens skribenter gemensamt valt att sätta germanerna Tyskland som segrare efter en färdigspelad final! Varför? Tyskland är en revanchsugen lagmaskin med profiler som Ballack, Schweinsteiger och Klose som kommer att göra livet surt för många fans. Lag som Italien, Portugal, Holland, Spanien och Sverige tror vi dock har stora chanser att visa prov på lång god form (Undantag: Spanien) och vara med och slåss länge. Årets flopp kommer Frankrike att få stämpeln som. I en grupp med Holland, Portugal och Rumänien så får fransmännen det svårt utan Zidane. Många snackar om Italien. Svårt att veta om fjolårets succémetod med många rutinerade Serie-A-spelare som inte testat landslaget innan håller två mästerskap i följd. Med en skadad Cannavaro tror jag det blir svårt. Speciellt med ett välspelande Tyskland!

Förutom fotboll kommer sommarens bästa veckor ligga under EM-veckorna. Bloggen ser fram emot detta och har dessutom satsat på att skicka ner lite skribenter! Inför Sverige-Grekland åker ett bekant ansikte, Anton Mattsson (har skrivit om Manchester United tidigare på bloggen), ner för att se matchen på plats. Liverapportering från Österrike utlovas. Inför Sverige - Spanien åker två än mer bekanta snubbar ner. Nicklas och Kristofer som tidigare har tittat på Spanien - Sverige, direkt från Madrid och därifrån gett bloggen rapporteringar. Nu sändes de åter iväg för mötet mellan dessa lag och det är rakryggat vi ingår detta samarbete! Ni ska vara mycket välkomna åter, Nicklas, Kristofer och Anton! Kul att ha er med i EM-tåget!

Dave och Alex kommer att följa spektaklet från datorskärmar, TV-apparaten och alla Sverige-matcher kommer att ses live på Lisebergs stora scen! 

Bloggens drömelva mot Grekland på tisdag ser ut som följer:

                       Isaksson

Stoor     Mellberg       Hansson     Nilsson

Larsson     Källström     Svensson    Ljungberg?

                 Zlatan          Henke


Frågan (eller en av de många) är bara om Lasse Lager visar prov på tidigare oanad gamblingförmåga och ger den reltivt färska duon Stoor/Larsson ansvar för högerkanten i en match av den här digniteten. Troligtvis aningen lägre odds på Alexandersson som högerback med Larsson/Wilhemsson framför sig. Spekulationer, spekulationer men detta är ju som bekant Daxfotbolls önskeelva och inte Lagerbäcks dito. Ett annat frågetecken är Ljungberg, vars revben nu sägs vara läkt, men som inte övertygade emot Ukraina och saknar matchträning. Konkurrensen är benhård på mittfältet, men kan bara Ljungberg under veckan fram till premiären visa att han är fullt frisk ska det mycket till för att Lasse ska peta sin lagkapten.

Det givna anfallsparet måste vara firma Henke & Zlatan. Deja vú 2006. Men förhoppningsvis ska det ju funka bättre för våra båda superstjärnornor nu än för två år sedan. Zlatan verkar vara kvitt sina knäproblem och är ju sedan tidigare av med ljumskproblemen. Henke har dessutom fått mycket mera speltid än han fick i det stjärnspäckade Barca 2006. Undrar bara vad Herr Elmander tänker, som fram till för en månad sedan framstod som Zlatans givna parhäst, men numera sitter med tejpad fot som tredjeforward på hotellet medan Zlatan & Co testade de österrikiska gräsmattorna för första gången.

// Dave and Alex

RSS 2.0
gratis besöksräknare