Lagerbäck goes crazy!

Efter Sverige-Slovenien-matchen ställer journalisten Olof Lundh förbundskaptenen Lars Lagerbäck en fråga. Den handlar huruvida "Freddie" är given en plats i start11 eller inte. Dessa spekulationer får Lars att brista ut i rent raseri! Fan vad rätt Lasse! Så jävla rätt! Förvisso så var det en helt vanlig fråga alá journalister. En dum vanlig fråga som handlar om start11. Att journalister och folket aldrig lär sig att det är förbundskaptenen, och inte någon jävla krönikör som tar ut laget, är oroväckande. Då satt det på sin plats att Lasse gav Lundh (som representant för hela journalistkåren) en ordentlig utskällning!

Efter attacken skriver Olof Lundh på fotbollskanalen.se att Lagerbäck visar tecken på en svag punkt. Igår när jag hade gått mig till sängs kom jag på att den svaga punkten givetvis ligger hos journalistkåren! Dessa ständiga förutsägbara, ointressanta frågor som "hur känns det?", "Vem spelar på söndag?", "Nå, Anders Svensson. Hur är egentligen stämningen mellan dig och Kim Källström?" och andra liknande dumma frågor, de gör mig så trött. Tur att man själv snart är med i toppen av journalistkåren och slåss, så det blir lite ordning och reda!

Lagerbäck har äntligen fått lite karaktär och krut. Inför måndagens match tog han ut Kennedy som anfallare next to Allbäck. Kompisarna sågade uttagningen, men jag påpekade att Kennedys spelsug, snabbhet, frisyr och teknik skulle vara spännande att se bredvid Allbäcks fantastiska huvudspel, säkerhet och intelligens. Nu gjorde ju förvisso Allbäck ingen höjdarmatch. Men det var mig som polarna fick be om ursäkt till när Kennedy var en av de vassare i det svenska landslaget i den första halvleken. Lagerbäck verkade gå in i denna matchen med den kännedomen, och även med förberedelserna att det nu var dags att ge journalisterna ett skjut i rätt riktning! Det var välbehövligt. Det ger dig ökat förtroende från mig!

Det är underbart att du visar attityd Lasse! Det är helt underbart!


/Dave

Konstmål och skönlir...

...var det enda som saknades igår på Ullevi när ett blågult Sverige tog emot ett vitt Slovakien. Matchen började lite mediokert med lite felpass från mittfältslåset Linderoth/Andersson, som sedan spelade upp sig tillsammans med hela laget. Första halvlek blev bättre och bättre ju närmare den 45:e minuten den skottske domarens klocka tickade. Samspelet Stoor/Larsson/Wilhelmsson fungerade väl. Stoor överlappade och Chippen eller Larsson bytte kanter för jämnan och slog fina inlägg emellanåt. I slutet av den första halvlek får Tobias Linderoth bollen vid kanten av straffområdet och kämpar sig förbi ett gäng slovaker och bokstavligt trycker in bollen. Ett riktigt kämparmål alá Linderoth, gött å se!

Andra halvlek började inte riktigt lika roligt. Dock hade Kennedy bytts ut för Larsson, Allbäck för Elmander och Linderoth för Svensson, även om samtliga som spelade första halvlek gör en bra match. Speciellt Kennedy Bakircioglü! Första halvlek startar med några pigga anfall av Larsson/Elmander. Det märks tydligt att Henke är den spelare som kommer att ge det där lilla extra i landslaget noll8! Han är den, i särklass, intelligentaste spelaren i det blågula landslaget. Det händer inte jättemycket i den andra halvleken i stort. Anmärkningsvärt är att Daniel Andersson spelar upp sig och går från "Sidleds-Danne" till "Minst-TVÅ-fina-lyftningar-med-vänster-Danne". Han visade att han absolut kan ta Linderoths plats om inte Svensson/Källström formar det centrala mittfältet.

Det är med ett leende på läpparna de 21 000 på Nya Ullevi lämnar betongklumpen. Daxfotbolls förhoppningar inför EM känns försiktigt optimistiska. Detta kan bli kanon, men också en jätteflopp. Men igår visade Lagerbäcks killar att det finns potential. Konstmålen kommer i EM!

Matchens bästa: Om man måste utse en "man-of-the-match" så skulle det nog faktiskt bli "Sidleds-Danne". Han styr och ställer i mitten och utmärker sig lite mer än alla andra. Visst slår han bort några bollar men han bär samtidigt upp kaptensbindeln med vördnad och kämpar och sliter i det tysta.

Matchens sämsta: Gastutor på läktarn! Så jävla tråkigt! Det förstör hela stämningen på en landskamp. Porta alla fjortisar under EM!

/Dave & Alex

It feels like the first day of my life...

Rubriken är direkthämtad från The Rasmus låt First day of my life. Av någon speciell anledning är det denna låt som kretsar inne i mitt blonda huvud när jag stegar in på Nösnäsvallen i Stenungsund tillsammans med ca 1000 andra landslagssugna fotbollsfanatiker. Stämningen är förväntansfull i ett solstekande Stenungsund vid en nylinjerad fotbollsplan bara några hundra meter från det salta västkustvattnet. Sedan stegade de in, en efter en. Stämningen höjdes givetvis extra hos tonårstjejerna fick syn på Henke och Ljungberg. Exakt vad de säger om dessa "godbitar" censureras, men det var inte fotboll som pratades från alla hörn.


Själv stod jag där med en ojämn vårbränna och såg fram emot min första landslagsträning. Det kändes som början på en ny erfarenhet. It felt like the first day of my life!


Träningen började med lite löp- och smidighetsövningar, innan det var dags för vätska och töjning. Ett ständigt engagemang från Roland Andersson var mest anmärkningsvärt ute på planen. Lagerbäck stod någonstans mittemellan hela spektaklet med armarna i kors, analyserade och njöt.


Efter detta var det dags för killarna att få upp lite bolltempo. Samtliga närvarande spelare (Kim, Zlatan och Allbäck icke närvarande) förutom Petter Hansson och Nicklas Alexandersson startade upp med en passningsövning samtidigt som de två tidigare nämnda joggade i tempo med en sjukgymnast. Många leenden spreds på planen och därmed även på läktaren. Om det var den långdragna passningsövningen eller om det var Lille Frans (Sångaren till Zlatan-sången) inspelande av sin nya musikvideo som lockade fram en U-formad böjning på folks läppar är oklart...


Sedan började anfallsövningarna. 5-6 stycken anfallare/mittfältare/försvarare mot ensam Majstorovic eller Granqvist. Spännande att se hur en snabb omställning ska ske med högst 2 tillslag från var spelare. Anfallsövningarna blir fler och Lars och Roland tar tag i varsitt gäng. Det är med intresseglasögonen jag följer Rolands gäng med bl.a. Dorsin, Chippen (kallad "Chipp" av samtliga spelare/ledare), Henke, Rosenberg, Elmander, Linderoth (!) och Svensson. Roland Andersson engagerar sig något enormt och när han inte är nöjd är han inte rädd för att påpeka detta. Det inger en respekt hos spelarna men också ett tillfälle på sig att räta på ryggen när Roland faktiskt blir nöjd över insatsen. Lagerbäcks coachande är lite lugnare. Kör några övningar, samlar killarna, tar ett snack och kör sedan igång igen. Roland vill se intensitet och tempo. Härligt för oss 1000 tillresta.


En välspenderad torsdagseftermiddag, helt klart! It felt like the first day of my life. Eller i alla fall som en skön fotbollsdag på meritlistan!



Dagens bästa: Spelare som utmärkte sig lite extra som t.ex. Rosenberg, Chippen, Nilsson(!), Kennedy och Svensson. Härligt att se tända spelare!


Dagens sämsta: Lars Lagerbäcks mage har börjat växa alltmer och höften verkar krångla då han haltar besvärat emellanåt. Snart blir han väl en exakt kopia av Tommy "Baloo" Söderberg, och så slutar han snopet en vacker dag. Låt det inte ske, det var så härligt att se honom idag! Han hade det där mystiska, härliga Lagerbäck-suget i sin närsynta blick!


/Dave


Var är hatten?

Efter gårdagens Champions League-final är det inte så mycket mer att säga än "Hatten av för United!". Själv är jag så mäkta imponerad av "The Red Devils" så att jag lyfte på hatten, slängde iväg den åt fan och hittar den nu inte!

CL-finalen hade allt. Ett "gruff", en bitch-slapp, röda och gula kort, straffar (!), góa mål och ett härligt adrenalin. Det är inte så mycket att säga som sagt. Den som vaknar med sämst samvete idag är antagligen Didier Drogba eller John Terry... Vem tror du?

/Dave

Forward vår...

Idag presenterade vår fantastiske förbundskapten Lars Lagerbäck Sveriges EM-trupp i Vienna! Tycka får man vad man vill om den mannen; men han vet hur lycka ska spridas hos en fotbollsnation! Med ett vanligt smygande darr i sin bestämda torra röst kommer "Och den sista spelaren är Henrik Larsson, och honom behöver jag väl egentligen inte presentera", ut ur Lars mun. En susning gick genom salen, ett ljus från ovan sken ner på Lagerbäck, ett leende spred sig hemma i stugorna. Henke gör comeback!

Här följer hela truppen, med en kommentar:

Sveriges EM-truppfAMålU21JP
1. Andreas IsakssonManchester City FC81100354-23416
12. Rami ShaabanHammarby75063015----
13. Johan WilandIF Elfsborg8101243-1141
23. Mikael DorsinCFR 1907 Cluj81100611-311624
4. Petter HanssonStade Rennais FC761214311---
14. Daniel MajstorovicFC Basel7704051411--
3. Olof MellbergAston Villa FC77090380427--
2. Mikael NilssonPanathinaikos FC780624453---
15. Andreas GranqvistWigan Athletic FC8504162-26--
5. Fredrik StoorRosenborg BK8402283-91711
7. Niclas AlexanderssonIFK Göteborg711229106715288
20. Marcus AllbäckFC København7307057130---
19. Daniel AnderssonMalmö FF77082861-17614
17. Henrik LarssonHelsingborgs IF710920933611--
11. Johan ElmanderToulouse FC8105273311261321
10. Zlatan IbrahimovicFC Internazionale811003491874-
16. Kim KällströmOlympique Lyonnais82082454821430
18. Sebastian LarssonBirmingham City FC8506062-121715
9. Fredrik LjungbergWest Ham United FC77041671141284
6. Tobias LinderothGalatasaray SK790421731221313
22. Markus RosenbergWerder Bremen8209272169--
8. Anders SvenssonIF Elfsborg760717881516--
21. Christian WilhelmssonRC Deportivo de La Coruña79120849416--

(Källa: Svenskfotboll.se)

Surftips med kommentar från Henke: http://www.svenskfotboll.se/t2.aspx?p=152141&x=1&a=1133320

Noterbart är att 3:e-målvakt blev, som väntat, Johan Wiland. Sista backplatsen knöt Henkes lagkamrat Granqvist och Kennedy Bakircioglü är reserv för nyopererade Tobias Linderoth!

Vi tackar Lars-Roland för detta! "Forward vår" kommer snart i ny tappning..

/Dave and Alex

EM-truppen!

Lasse Lager presenterar sin variant ikväll, men redan här och nu kan du ta del av bloggens egen EM-trupp.

Andreas Isaksson
Rami Shaaban
Johan Wiland
-
Teddy Lucic
Fredrik Stoor
Olof Mellberg
Petter Hansson
Daniel Majstorovic
Mikael Nilsson
Mikael Dorsin
-
Niclas Alexandersson
Sebastian Larsson
Christian Wilhelmsson
Tobias Linderoth (?)
Anders Svensson
Samuel Holmén
Kim Källström
Fredrik Ljungberg
-
Zlatan Ibrahimovic (?)
Johan Elmander
Marcus Allbäck
Markus Rosenberg
Rade Prica

Om Lucic, som han låtit antyda i intervjuer den senaste tiden, är sugen igen så ska han givetvis vara med. Mästerskap är inte tid till att spela in nya spelare, de bästa ska spela oavsett ålder. Peter Larsson, Andreas Granqvist m.fl. kommer få sina chanser men måste spelas in i laget på ett bättre sätt innan de ska vara med i ett slutspel.

Skador sätter tyvärr frågetecken bakom både Zlatan och Linderoth, Zlatan har en given ersättare i Marcus Berg och om inte Linderoth blir fit i tid ser Källström/Svensson ut som den bästa lösningen på innermittfältet.

Det räcker att ta med tre renodlade ytterbackar då Alexandersson vid behov kan lösa båda vänster- och högerbacksplatsen.

Lagerbäck presenterar facit 17.30 i TV4, kommentar utlovas under kvällen.

Gästkrönikör: "He won it ten times!"

När man slog sig ner i tv-soffan söndag eftermiddag för att följa den spännande upplösningen av världens bästa liga (Premier League förstås) så tänkte i alla fall jag tillbaka på förra årets firande. Det var stora glädjescener och i omklädningsrummet sjöng spelarna"He won it nine times, he won it nine times, that boy Giggsy he won it nine times." En hyllningsramsa till Ryan Giggs, som tog sin nionde ligatitel sedan han kom till "The Reds" som 14-åring. Efter det sjöng några av spelarna, halvt allvarligt, halvt på skämt "he´ll win it ten times, he´ll win it ten times, that boy Giggsy he´ll win it ten times".


Detta gjorde han alltså igår och passande nog blev han inbytt och avgjorde matchen med sitt 2-0-mål. Samtidigt tangerade han Sir Bobby Charltons klubbrekord på 758 (!) matcher i den legendariska röda tröjan! Ett rekord han kommer slå när han avgör Champions League-finalen för United den 21:e maj!!


När man tittade på tabellen i slutet av december kunde man aldrig ha gissat att United skulle stå där som segrare för 17:e gången i början av maj. Dock har man gjort sig ytterst välförtjänta av det. Sen är det ju smått omöjligt att skriva en text om United magiska säsong utan att nämna Kung Cristiano! Det talas om att Liverpools Fernando Torres har gjort en grym säsong med sina 23 mål som anfallare. Ronaldo har, på exakt lika många matcher (33), gjort 31 mål - som yttermittfältare!


Men till slut så vann mitt kära United och är det någon man unnar att avgöra en sådan match så är det just Ryan Giggs. He won it ten times som de sjöng förra året, frågan är om det blir ett elfte...


//Anton Mattsson, gästskribent på daxfotboll.


En lite sen sammanfattning av omgång 10!

TFF - Elfsborg 0-2
Samtliga mål hade en TFF-försvarare sista tjing på, varav ett skrevs upp som ett självmål. Elfsborg var det bättre laget.
Helsingborg - Örebro 1-0
Henke sätter sin 5:e strut för säsongen.
IFK Göteborg - KFF 3-2
Många mål på Ullevi! Starkt av blåvitt att hämta upp ett 0-2 underläge mot serieledarna. 2 mål av Wallerstedt!
Djurgården - Hammarby 0-2

Paulinho och Davies gör varsin strut. Äntligen lossnade det för Davies som spelade bra i förgående match.
Halmstad - Ljungskile 3-2
Ljungskile (med Andreas "Kärna" Kristoffersson" som målmaskin) kommer ikapp ett 3-0-underläge. Kvitteringen kom dock aldrig.
Gefle - Sundsvall 2-0
Nu har målskyttet lossnat även för Johan Oremo.
Malmö - GAIS 1-1
Rolle och Hasse ställdes mot sitt gamla GAIS. De två om några borde kunna läsa GAIS, men icke. GAIS för spelet och det är på ett självmål i 93:e som MFF får in sin kvittering.
IFK Norrköping - AIK 1-2
Norrköping kommer närmre och närmre första segern. Kanske blir det idag (söndag) mot Ljungskile. Daxfotboll finns på plats!

/Dave


Internationellt (!) - & annat

Real Madrid är återigen mästare i Spanien. Titeln säkrades efter en sen vänding borta mot Osasuna med endast tio man på planen (Cannavaro utvisad). Argentinaren Gonzalo Higuaín avgjorde matchen med sitt 2-1 mål i 87:e minuten och säkrade därmed huvudstadens andra raka ligaguld. Återstår att se om klubbens ledning nu har lärt sig sin läxa och försöker bygga vidare på mästarlaget istället för att som förra året byta ut guldtränaren och värva för nästan 1 miljard.

Barcelona har haft en tung säsong med respass i CL och kräftgång i ligan. Som förväntat är därmed en hel del förändringar på G i den katalanska storklubben. Ronaldinho är på väg till Italien och Milan och tränare Rijkaard ryktas ersättas av tidigare stjärnspelaren Josep Guardiola som nu basar över reservlaget.

***

I England, till skillnad från Spanien, råder det fortfarande spänning i titelracet i och med Chelsea 2-0 seger borta mot Newcastle. Inför sista omgången står både Chelsea och Man Utd på 84 poäng, United dock med klar fördel målskillnadsmässigt. Det blir en rafflande säsongsavslutning mellan de två rivalerna där gränsen mellan himmel och helvete är tunn. Lagen möts ju dessutom i Champions League finalen i Moskva senare i maj och de två matcher vardera som lagen har kvar avgör om det blir dubbel triumf i ligan och CL, eller en fiaskoartad titellös säsong.

***

Enda poängen med Ljungskile-Gefle var...poängen. LSK är redan nu uppe på imponerande 10 poäng och även om spelet inte direkt gnistrar så bibehölls avståndet ner till Gefle och strecket.

/ A

Allsvenskan 5/5-08. Det ultimata sömnpillret...

Solen sken och stämningen var försiktigt optimistisk på ett ganska glest Ullevi när klassiska IFK Norrköping jagade sin första 3-poängare mot ett GAIS som, inför kvällens match, hållit nollan 4 matcher i rad! De båda lagens svaga målskytte var väl egentligen det enda som talade emot för en trevlig fotbollskväll... På sikt visade sig även följande vara ett hinder för en bra fotbollsmatch: Ett dugligt passningsspel, bra matchtempo, mer publik, skott på mål... har jag glömt något? Ja, såklart! Mål!

I den första halvleken visar dock GAIS att de är det mer rutinerade allsvenska lagen av de båda. De för matchen, men det inte särskilt bra. Men de har fåtalet chanser och armeniern Levon Pachajyan borde kanske ha satt ett av dessa... Men i övrigt kändes första halvlek endast som en upptakt inför den andra som spåddes bli bättre...

Men ICKE! Den andra halvleken i matchen var nog något av det sämsta jag sett. Felpass på felpass. Ineffektiviteten fick ett nytt ansikte. GAIS har dock en liten period av vassa anfall, men så fort bollen närmar sig straffområdet ser laget nervöst ut och slarvar till det... Jag skriver inte mer än så om andra halvlek. Det var bara bedrövligt uselt, från båda lagens sida!

Matchens bästa: När GAIS-speakern ska utropa "matchens lirare" ropar en kille några rader bakom mig: "De finns fanimej inga bra spelare här idá!" Ett gott skratt utbryts och det dröjde några sekunder innan alla insåg att den - kanske lätt öl-berusade - "makrillen" faktiskt hade mer poäng än GAIS och Norrköping gjorde mål i denna match i sitt utlåtande. Det är helt enkelt svårt att finna en ljusglimt i mörkret. Det fina vädret kanske?

Matchens sämsta: Nu börjar jag bli trött på mållösa matcher. För all del, GAIS har hållt nollan i 5 raka matcher nu... men att göra mål på det borde väl vara en utmärkt strategi för att vinna en match... eller? Fotbollen var emellanåt så dålig så att folk på sittplatsläktarn (såväl Göteborgare som Norrköpingbor) skrattade åt det usla spelet... say no more!


Övriga resultat denna sorgliga fotbollsmåndag:
Ljungskile - Gefle 0-0
Låter inte det ungefär lika tråkigt som tidigare analyserad match? Enligt uppgifter ska det ha varit så med!
AIK - Halmstad
1-0! Ojoj! Mål! Dock ett självmål... inget av måndagens matchande lag kanske inte kan klassas som allsvenskans målkåtare lag heller, förresten...


/Dave

Daxfotboll beger sig till Ullevi!

Idag åker halva redaktionen till Ullevi för att kolla när nykomlingen IFK Norrköping besöker Nya Ullevi, och ett tätt GAIS. Matchrapportering utlovas.

/Dave

Blåvitt gästade Söderstadion

Det var ett, till dagen, rött IFK Göteborg som åkte till Sveriges kanske mest genuina fotbollsarena, Söderstadion, för att försöka rå sig på Hammarby. Ett Hammarby som ännu inte förlorat på Söderstadion i år. TIlläggas kan väl också att Göteborgarna ännu inte vunnit på bortaplan i år...

Matchen börjar riktigt bra, för att vara en Allsvensk match. Många chanser, och de flesta för Bajen; men Blåvitt har även de några heta chanser. Speciellt genom en kontring märkt "Hysén" men allsvenskans bästa målvakt Rami Shaaban stod ivägen den gången.

Hammarby såg riktigt vassa ut med Erkan, Andersson och Davies i spetsen och mycket talade för Bajen när storstadslagen gick på halvtidsvila med ett mållöst resultat i bakhuvudet, och på matchtavlan.

Inför andra halvlek har båda lagen tappat radikalt i tempo och matchintensiteten är ej heller vad den var i första halvlek. Ett stort Hammarby-bollinnehav fick vi dock se prov på och ett härligt inhopp från Bajens Simon Helg. 18-åringen som kommer att ta fotbollssverige med storm. Han snurrar vid ett tillfälle upp både Berg och Wallerstedt, härligt att se! Men trots grönvit-dominans så är det IFK GBG som får den vassaste chansen. Pontus Wernblom ska precis drämma in bollen bakom en felplacerad Shaaban, då han upptäcker att hans vänster sätts på prov, missar bollen, snubblar och ser allmänt klantig ut.

Närmare än så kom aldrig något av lagen. 12 198 åskådare på Söderstadion fick dock se ett tätt Blåvitt försvar och ett (trots allt) inspirerande, offensivt bajenspel!

Matchens bästa: Charles Davies första halvlek. Kanske kan 2008 bli Davies säsong...? Det såg ut att lossna för honom vid ett flertal tillfällen i den första halvleken.

Matchens sämsta: 0-0 zzzzzzzz.......


Övriga resultat i omgång 9:
Elfsborg - Helsingborg 1-0
KFF - TFF 1-0
Sundsvall - Djurgården 0-0
Örebro - MFF 0-3


/ Dave

RSS 2.0
gratis besöksräknare