24/12 !

Redaktionen önskar alla läsare en god jul och ett gott nytt mästerskapsår!


Dave goes silly

Albin Ekdal ska bara operera sin fot och låta den läka - sedan bär det av mot Turin, och Juventus! Till sommaren beräknas han ansluta till truppen och börja träna med A-laget, enbart. Turinklubben har stora tankar om svensken, liksom daxfotboll. Om bloggen funnits för två år sedan skulle vi lovordat honom redan då! Albin kommer att gå en strålande framtid till mötes. Ekdal, född i Juli 1989, kommer att bli svensk fotbolls nya stjärnskott om hans mentalitet håller, och han inte bryter ihop. Men det, tvekar jag på!

GAIS har nu - ca. 2 veckor efter att daxfotboll bekräftade att signingen var nära - värvat Markus Halsti från finska HJK Helsingfors. Den föredetta U21-landslagsmannen har spåtts en lysande framtid & har av många ansets som den nya Sami Hyypiä. Om sådant är fallet är bara att vänta och se. Att spela bredvid Richard Ekunde kanske kan utveckla honom ytterligare.

GAIS har också värvat Daniel Morais Reis från Brasilianska América FC. Enligt klubbens hemsida ska Morais vara en riktig målskytt. Ett viktigt nyförvärv för makrillarna vars målskytt har sviktat i år!

Östers U21-målvakt Robin Malmqvist ryktas vara påväg till IFK Göteborg och Hammarby, som båda har målvaktsproblem. Robin har provtränat med Rosenbergs Werden Bremen, men där fick han nej.

Djurgårdens mittbackstalang Dennis Boskailo har länge kopplats samman med Ljungskile. Ljungskile är intresserade av att låna Boskailo men de är inte ensamma. Ytterligare en allsvensk klubb samt sex superettaföreningar ryktas vara intresserade, påstår Boskailo själv.

Ex. Örebroaren Jon Lundblad får som bekant inte förlängt med ÖSK, och har därför skrivit på för LSK, uppger GP. Jon Lundblad har skrivit på för 1+1 år och Ljungskile får hoppas på att den 25-årige invaliden håller. Under sin karriär har han nämligen åkt på 3 korsbandsskador. Tilläggas skall också att Lundblad har meriter från utlandet. Innan han i höstas kom tillbaka till ÖSK hade Jon spelat i 1.5 år i Franska Stade de Reims.

That's all for now!

//Dave

Dave goes silly

Dags för en uppdatering av det senaste, viktigaste, som har hänt i Silly Season!

IFK Göteborg besitter numera två stycken Alexandersson, då Niclas boroder Daniel har gått till klubben för en summa - som daxfoboll fått nys om - på tre miljoner!

Per Joar Hansen lämnar Ålesund för Gif Sundsvall, som han nu ska träna när laget återintreätt i allsvenskan.
Sundsvall har också gjort klart med Häckens Mambo Mumba och Falkenbergs Billy Berntsson.

Kristoffer Björklund lämnar Brommapojkarna för Hammarby. Första allsvenska målvaktsproblemet är alltså löst. Men en andra målvakt borde också anlända snarast.

Daniel Åkervall lämnar Sylvia för nykomlingen LSK, som i veckan har 20-talet spelare på provträning. Däribland två portugisiska bröder med landslagsmeriter. Men hittills bara klart med Åkervall!

LITE kort om vad som hänt i Silly Season. Daxfotboll ber om ursäkt för att silly-rapporterna glesnar, men vi hoppas kunna lägga ner mer tid på detta!

En sak till, en stor grej: Nu är det klart. Fabio Capello blir näste engelske förbundskapten! Lycka, till säger vi bara! (Förutsatt att Fabio kommer in och läser på bloggen!)

// Dave 


Champions League,

Liverpool hade verkligen kniven på strupen inför den helt avgörande svåra bortamatchen mot Marseille igår. Seger med 4-0 är därför ruskigt imponerande. Efter att bara ha tagit en enda poäng på de tre första matcherna har nu laget rest sig och tagit tre raka segrar med 16-1 i målskillnad. Liverpool är ju sett till de senaste säsongerna ett starkare cuplag  än ligalag och nu när de väl krånglat sig vidare från gruppspelet kan de mycket väl nå final i år igen. Frågan är bara hur man ena dagen kan förlora med 1-3 mot Reading för att några dagar senare åka till Frankrike och piska Marseille med 4-0...

***

Torres var fantastisk matchen igenom - skrämmande inför EM...

***

I och med Liverpools avancemang är nu alla 4 engelska lag vidare ifrån gruppspelet i Champions League. Chelsea var redan klara inför matchen mot Valencia igår och Man Utd och Arsenal spelar betydelselösa matcher ikväll, åttondelsfinalen är redan säkrad. Och även om detta inte kan väga upp Englands kvalfiasko till sommarens EM så var det en välbehövlig framgång för engelsk fotboll efter den senaste tidens mörker. Att sen klubblagen inte direkt svämmar över av engelska spelare är en annan sak...

/ A

Lite fotbollsfilosofi

Jag sitter just nu och smaskar på min fjärde clementin för dagen. Egentligen den fjärde inom loppet av 20 minuter. Nyss kom jag på den fantastiska liknelsen mellan clementinen (clementin nr 4) och en fotboll!

Låt oss börja med det enklaste. Bollen är, liksom clementin nr4 sfärisk/rund. I alla fall nästintill i clementinens fall. Fotbollen i fråga är alltid rund när den är välpumplad, förutsatt att ingen fet fotbollsspelare har satt sig på den. (t.ex. Nicklas Svensson eller Niklas Skoog - som faktiskt inte är lika slank som förr!). Men denna jämförelse är nog lika klar som en nyputsad monockel. Jag tänker snarare på vad som finns under det besprutade clementinskalet, under det barnarbetade lädret.

Så fort du har öppnat en clementin kan du ju inte annat än att längta tills du har sorterat bort det vita, äckliga, torra i mitten och på kanterna, för att sedan få avsmaka den precis som den är. Precis så är även fotbollen. Du måste skala den innan du ska spela med den! Nej, så är det givetvis inte. Men den mest intressanta och attraktiva fotbollen kan du inte se när du skådar fotbollens yta. Den mest intressanta fotbollen finner du när du har granskat en del, sorterat bort det sämsta och analyserat det bästa!

Så ska fotboll/clementiner avnjutas!

// Dave

Övertala Henke!

Helsingborg gjorde en riktigt bra match borta mot Bordeaux, trots förlust med 1-2. Starkt att kunna stå upp mot franska ligatrean trots att man redan på förhand var klara för avancemang. Hade skåningarna dessutom haft lite mer kyla i avsluten och sluppit utvisningen hade de mycket väl kunna vinna och upprepa bragden från Galatasaray-matchen.

***

Den som imponerade mest i HIF var såklart Henke Larsson. I den form han visade igår är det ren skandal om han inte utnyttjas i ett kommande EM. Får hoppas att det blir deja vú från EM '04 då han ändrade sig och tackade ja till spel i sista minuten. Övertalningskampanj, någon?

/ A

Dave goes silly

Rykten, rykten och åter rykten. Låt oss börja med dem och även nämna lite spekulationer som har fastslagits!

Martin Ericsson till blåvitt. Håkan Mild säger att det är en spelare de kollar på, och att de har pratat med hans agent. Så det är bara att vänta och se! George Mourad lämnar i alla fall blåvitt, det är nu klart. Även Andres Vasqes lämnar. Han för spel i FC Z (Zürich). Även hos de svenska mästarna händer det en del. Men målvaktslösa är de ännu!

Men kanske inte länge till...? Johan Wiland kan komma lämna Elfsborg för spel i Rumänska Cluj, som DAXfotboll redan påpekat, och Abbas Hassan ska tydligen jagas av en eller flera allsvenska klubbar... ja, det där med målvakterna blir jag inte klok på! Men när vi ändå är i Borås, så kunde vi läsa i GT igår (läs: igår) att Guliganerna ville sälja Fredrik Björck - på blocket! Även i Borås har de humor. Men det slår kanske inte att MFF försökte skänka bort Sidleds-Danne till Missionskyrkan!?

Skämt åsido! Innan vi beger oss tillbaka till Göteborg så åker vi ner till Landskrona, och Superettan. BoIS har nämligen gjort klart med Anders Linderoth, med motiveringen att 'föra upp BoIS i Allsvenskan igen'. Men låt oss nu fokusera på toppfotboll och bege oss tillbaka till allsvenskan, och Göteborg!

GAIS har gjort klart med Markus Halsti, senast i HJK Helsingfors. Detta är uppgifter som DAXfotboll har fått genom allt annat än www.gais.se, och vi är stolt före GAIS officiella hemsida att publicera nyheten! Halsti spelar till vardags mittback i den Finska förstaligan, och är även landslagsman i vårt grannland! GAIS har ju - som bekant - en skadad Richard Ekunde och behöver därför kompliment på mittbacken fram till maj-juni. Björn Andersson blev också klar för GAIS i veckan, även han mittback!

Over and Out

//Dave

EM '08 (Danke Jürgen!)

Det blev alltså de regerande mästarna, ett Spanien som nyss slog oss med 3-0, samt geniet Hiddinks Ryssland. Trots allt en relativt bra lottning jämfört med vad vi riskerade att få (Grupp C; Frankrike, Holland & Rumänien). Lagerbäck ska vara evigt tacksam över att Klinsmann (precis som under sin spelarkarriär) högg på rätt boll och därmed gav Sverige en mycket bra möjlighet att nå kvartsfinalerna. Väl där väntar dock antingen någon utav VM-finalisterna eller Holland. Rumänien  får mycket svårt att hota dessa tre giganter. Det bästa för Sveriges del vore en repris från 2004; kvartsfinal mot Holland. En revansch känns inte omöjlig om vi bara har "stolpe in". Små marginaler, små marginaler.

/ A

Dave testar EM-gruppen

Grekland, Spanien och Ryssland. I den ordningen. För att få veta mer om våra motsåndare i EM-gruppen spelade jag mot dem på FIFA 2007. Här kommer ett litet matchreferat:

Sverige - Grekland 1-0
Grekland öppnar starkt med en initiativtagande och uppfinningsrik offensiv som satte min svenska defensiv på prov. De kom dock aldrig igenom Mellberg/von Schlerbrügge i mittlåset (ja. Max är bättre än Hansson på Fifa 2007). Sveriges offensiv var även den rolig att beskåda. Samarbetet Elmader/Zlatan fungerade världsbra! I den 55:e minuten står Kim Källström 2 meter utanför det Grekiska straffområdet och sänker 1-0, liknande målet mot Lettland senast!

Sverige - Spanien 2-1
Gruppens, på pappret, svåraste match inleddes svettigt med en spansk tok-offensiv. I den 30:e minuten sänker David Villa 0-1 bakom en chanslös Andreas Isaksson, efter ett tveksamt ingrepp av Tobias Linderoth. Det tog 5 minuter till innan Sverige, med Elmander i spetsen vaknade. 1-1 efter 35 minuter. Ett konstigt mål där både Zlatan och Chippen hinner skjuta innan Elmander, via målvakten, senare sätter dit den. Fram tills nästa mål är det en rolig svensk offensiv som blandas med en del felpass på eget mittfält, men spanien kommer aldrig närmre än ett ribbskott! I den 75:e minuten kommer Johan Elmander själv med Casillas och stänker upp bollen i krysset från 10 meters håll! Årets mål?

Sverige - ...? 0-0
Sen var det ju det där med Ryssland. På min variant av FIFA 2007 finns inte Ryssland med, utan istället fick Serbien spela Sveriges sista gruppmatch i EM 2008. Ett Serbien som ger Sverige sin svåraste match i EM, hittills. Det blev mycket rulla boll från Serbernas sida, men mål hann de aldrig med. Sverige skapade lite, och när det väl hände så missades lägena grovt.

Bra är i alla fall att vi, hemma hos mig igår, gick vidare från gruppen!

En mer djupgående analys kommer framöver, av Alex.

// Dave


Dave goes silly at keepers!

Michal Slawuta är sedan tidigare klar för LSK, efter att han lämnat finländska FC Lahti. Men resten är heltokigt i allsvenskan. Låt mig summera det hela:

Johan Dahlin, 21, lämnar Norska ligan för Trelleborg och allsvenskt spel. Enligt honom själv är det matchtid som lockar honom till Skåne, då TFF's målvakt Fredrik Persson är långtidsskadad.

En annan ung kille som är på gång är IFK Luleås 20-årige talang Anton Andersson som intresserar både GIF Sundsvall - vars Fredrik Sundfors lägger handskar+skor på hyllan - och Hammarby - vars Hällström är skadad. Är det helt plötsligt inne att ha målvakter födda på den senare delen av 80-talet?

Hugosson stannar ju som bekant i Gefle och IFK har lugnat sig med målvakterna tills vidare... Vem ska då plocka hem Rami Shaaban? Varför inte Elfsborg? Överraskande va? Men enligt uppgifter från expressen är Elfsborgs målvakt Johan Wiland intressant för Cluj. Cluj har alltså stillt intresset för Shaaban...

Ja visst är det en enda cirkus alltihop, och det ska bli spännande att se vilka som vaktar de allsvenska målen när serien drar igång!

Over and out
// Dave

Smått & Gott

Ljungskile har gjort klart med sitt andra nyförvärv inför den allsvenska återkomsten; 30-årige polacken Michal Slawuta hämtas ifrån finländska FC Lahti. Slawuta har i Finland rankats som en av ligans bästa målvakter och kommer säkert kunna tillföra en hel del välbehövlig rutin till LSK:s trupp.

***

Lottningen inför sommarens stundande EM-slutspel äger rum imorgon. Tur med bollarna är livsnödvändigt och kan innebära skillnaden mellan succésommar och gruppspelsfiasko.

DAXFotboll redaktionens drömgrupp:

Österrike
Sverige
Rumänien
Ryssland

Marddrömsgrupp:

Holland
Sverige
Tyskland
Frankrike

I den första av dessa två grupper skulle Sverige ha mycket goda chanser till avancemang. Värdnationen Österrike återfinns först på 43:e plats på FIFA:s (i och för sig missvisande) världsranking och består till 5/11 av spelare från det Austria Wien som Helsingborg piskade upp med 3-0 i UEFA-cupen häromsistens. Det starka publiktrycket kan dessutom snabbt förvandlas till en nackdel nackdel vid motgång, och innebär hursomhelst en stor press.
Rumänien gjorde i och för sig ett starkt kval men når inte upp till samma klass de en gång hade (1994). Fiorentinas Adrian Mutu känns som det enda riktigt starka hotet.
Ryssland hade tur som gick vidare och kan tacka Kroatien för sin EM-biljett. Svaga 1-0 emot Andorra i sista och avgörande kvalmatchen imponerar inte.

Mardrömsgruppen skulle nog tyvärr innebära ett mer eller minde definitivt respass redan i gruppspelet för Blågult. Visserligen pressade man Holland i den på straffar förlorade kvartsfinalen 2004 men med två riktiga stjärnsmällar mot Tyskland i minnet (0-2 samt 0-3 i fjol) och VM-finalisterna Frankrike i samma grupp skulle en svensk kvartfinalplats vara en praktskräll av bragdguldskaliber. Den obotliga optimisten minns dock säkert hur Sverige gick segrande ur "dödens grupp" i VM 2002. Ingenting är omöjligt.

Lottingen sänds imorgon 11.30 i TV4.

/ A 

RSS 2.0
gratis besöksräknare