Tillbaks, med hjärtat i halsgropen.

Bloggen har, som ni säkert märkt, stått stilla alldeles för länge. En stor del av en spännande allsvensk höst har gått till spillo. Men nu är vi tillbaka för att knyta ihop säcken med James Keene och Henrik Rydström.

Men det är inte där vi börjar. Guldstriden i all ära, men innan Kalmar möter Norrköping på söndag och Elfsborg tar emot Halmstad på måndag, ska GAIS besöka Ljungskile. En match med två lag med olika mål. Ljungskile slåss för överlevnad och en förhållandevis trolig kvalplats medan GAIS slåss för 3 poäng för att nå målet att hamna på tabellens övre halva.

Dave begav sig givetvis till GAIS-Gården på fredagsmorgonen för att ta tempen på GAIS inför lördagens match. Fredagsträningen såg ut som en träning bör se ut dag innan match. Ganska lättsamt med vissa taktiska finslipningar. Hörnor och inkast nöttes. Vid dessa var det framförallt försvarsspelet som finslipades. GAIS-tränaren MP vet mycket väl att det är här LSK är starkast och kommer att försöka ta sina chanser att spräcka Dime Jankulovskis nolla. En Jankulovski som idag visade på ett härligt spelhumör!

Resten av träningen handlade om anfallsfotboll. Att hitta luckorna, komma till avslut men framförallt att göra mål var huvudsyftet med övningen. Någonting som GAIS-fansen efterlyst de senaste omgångarna.

Det är upp till LSK att klara av en revanchsugen GAIS-offensiv i morgon.

Daxfotboll är givetvis på plats.

//Dave

Nästa station: Stockholm Central, Stockholm central

På lördag morgon rullar tåget (rullar tåg?) ut från Uddevalla Central mot huvfudstadens tågstation. Det är med ett stolt hjärta och en sprucken läpp (en liten olyckshändelse) som jag kan meddela att jag är med på det tåget! Fantastiskt!

Mina förväntningar har byggts upp under de senaste veckorna här och skadekrisarna har jag tagit med en nypa salt. Men igår kom smällen för mig. Själv är jag lite kritisk till Alex's startelva nedan. Jag skulle föredragit Rosenberg tillsammans med Zlatan, men igår gick även han sönder. Kalas! Förhoppningsvis är Elmander redo att hoppa in på anfallet next to Ibra för Berg känns som ett 67:e-minuten-kort.

Lucic är blott en dröm, för bra för att vara sann. Såhär tror Dave att Lasse Lager KOMMER att starta på lördag afton:

Isaksson

Stoor   Hansson   Majstorovic   Nilsson

Larsson   Andersson (kapten)   Källström   Holmén

Elmander   Zlatan

Mina innersta förväntningar hoppas ändå på lite ändringar i detta. Jag står kvar vid att jag vill se Safari i startelvan. Nilsson är matchotränad så sätt honom gärna på bänken och låt Safari utmana på kanten istället. Nu när det ändå är skit med allt måste vi ju våga pröva.

Jag skulle vilja avsluta med att buga mig för Glenn Strömberg. Att Sverige inför lördagen spelar med den förmodligen yngsta truppen någonsin ser jag som ett litet avbräck. Dock borde inte alla Lagerbäck-kritiker göra detta. Folk skriker efter en föryngring i landslaget, som jag påpekar ska ske, och sker, succesivt. Men nu får de som de vill. Berg, Elm, Holmén, Larsson, Ingelsten, Safari m.f. utgör en stor del av en yngre trupp. Nu får de som skriker efter en föryngring se vad de vill ha! Som Glenn Strömberg sa!

/Dave

Ring Teddy Lucic!

Det svenska landslaget har precis som världekonomin hamnat i en saftig kris inför lördagens betydelsefulla kvalmöte med Portugal på Råsunda. Senaste två man att tvingas lämna återbud är Olof Mellberg och Henke Larsson. Dessutom är Erik Edman, Anders Svensson, Tobias Linderoth och Christian Wilhelmsson borta. Glöm inte heller att Niclas A, Fredrik Ljungberg och Allbäck slutat. Det är ingen dålig utmaning att möta Portugal för ett Sverige i princip helt utan den stomme som burit laget till framgångar och slutspel de senaste åren.

Tänkbar svensk startelva för ett år sedan:

Isaksson

Alexandersson (SLUTAT)  Mellberg (SKADAD)  Hansson  Edman (SKADAD)

Wilhelmsson (SKADAD)  Linderoth (SKADAD)  Svensson (SKADAD)  Ljungberg (SLUTAT)

Henke (SKADAD)  Ibrahimovic

Endast tre av dessa spelare är alltså disponibla nu till helgen. Det kommer nog tyvärr stå Sverige dyrt och kraftigt minska chanserna till VM-fest om drygt två år.

Det Lars/Roland kan göra för att rädda situationen är i första hand att ringa Teddy Lucic som sett oförskämt pigg ut i allsvenskan på sistone (nickmål mot Hbg). DAXFotbolls startelva på lördag:

Isaksson

Stoor  Hansson  Lucic  Nilsson

Larsson  Andersson  Källström (kapten)  Holmén

Zlatan  Marcus Berg

/ A

Wilson avstängd i ytterligare två matcher.

LSK-tränaren David Wilson blir avstängd i två, mycket viktiga matcher, i slutskedet av allsvenskans bottenstrid efter att ha coachat laget från läktaren via mobiltelefon. Något som fångades av TV4:s kameror. Ljungskile är förbannade och har skrivit ett protestprev till förbundet. Frågan är om t.ex. Rolle Nilsson eller Tony Gustavsson straffats på ett liknande sätt? Troligtvis inte, och det ligger en hel del i vad LSK skriver om att det är skillnad på hur förbundet behandlar storklubbar respektive småföreningar.

Brevet i sin helhet:

Det får vara nog nu. Sedan Ljungskile SK spelade upp sig i allsvenskan förra året har klubben mött oväntat motstånd vid sidan om planen. Svenska Fotbollförbundets motto är "En förening i varje by, fotboll för alla". Tyvärr verkar inte allsvenskan vara för alla, även om man har kvalificerat sig för den på sportslig väg. Förbundet har ålagt klubben med straff, det har framförts hot och det har getts tvivelaktiga råd. Senast i raden av straff är nu beslutet att stänga av klubbens A-lags tränare David Wilson i ytterligare två matcher.


"Disciplinnämnden beslutade den 30 september att stänga av vår tränare i ytterligare 2 matcher. Beslutet fick vi via media innan det kom inblandade parter tillkänna i klubben. Nämndens ordförande hade uttalat sig för samma TV-kanal som också försåg nämnden med tv-bilderna från matchen mot Trelleborg.

Enligt nämnden är det tv-bilderna som har varit bevis för den nya bestraffningen. Hur har TV4 samarbetat med nämnden kring bevisningen? Har man fått råmaterialet eller endast den vinklade och redigerade filmen?

Det är ofattbart att disciplinnämnden kan straffa en klubb utifrån misstankar och inte fakta. Men det visar hur svensk fotboll fungerar. Vi som klubb kan inte åberopa tv-bilder som bevisning men förbundet kan tydligen göra det. Att man dessutom går ut med beslutet till pressen innan klubbens representanter har blivit informerade kan inte anses som professionellt. Det finns även risk för jäv då representanter från t.ex. Gefle IF och GIF Sundsvall sitter med i nämnden.

Även om de inte var med och tog det formella beslutet kan dom påverka övriga ledamöter. Varför bordlades frågan vid förra mötet? Var det för att straffet skulle kunna träda i kraft i just mötet mot Gefle?

Det här straffet på 3 matchers avstängning i seriens absoluta avgörande är ett enligt oss ett av de hårdaste straffen som drabbat en klubb. Det kan få enorma ekonomiska konsekvenser för Ljungskile SK. Men det är inte första gången vi straffas hårdare än andra. Förra året hade vi placerat ett antal reklamskyltar på fel plats i samband med matchen mot Falkenbergs FF. Vi blev varse om detta under första halvlek och i paus åtgärdade vi vårt misstag. Trots det straffades vi med 100 000 kronor i böter.

Vi vill ställa det straffet i jämförelse med 10 000 kronor i böter när pyrotekniska föremål används inne på läktarna. Eller när AIK fick 25 000 kronor i böter efter händelserna under derbyt mot Hammarby den 14 april i år.

Jämför hur ett straff på 25 000 kr känns för en klubb som AIK med en omsättning en bra bit över 100 miljoner kronor med hur 100 000 kr påverkar oss med en omsättning på ca 20 miljoner kronor.

Pyroteknik är ett direkt hot mot andra människors säkerhet, föremålen som kastades in mot spelarna i derbyt är också en fara för andra. Den matchen avbröts eftersom man inte kunde garantera spelarnas säkerhet.

Felaktigt placerade skyltar är enligt förbundet avsevärt värre än att inte kunna garantera andra människors säkerhet. I alla fall om man är en av Sveriges största klubbar. Inte om man är den minsta i allsvenskan. För när det var dags för oss att möta IFK Göteborg den 25 april i år blev vi dagen innan uppringda och hotade med 500 000 kr i böter eller till och med att bli utslängda ur allsvenskan om vi inte klarade säkerheten. För att hjälpa oss med detta rekommenderades vi att anlita det säkerhetsbolag som Djurgården anlitade tidigare i år. Alla som följer svensk fotboll vet vad Djurgårdens anlitade vakter gjorde mot klubbens egna supportrar.

Nu vill vi lyfta upp hur vi behandlas av företrädare för svensk fotboll. Det sker så mycket bakom kulisserna som kan ifrågasättas. En ideell förening som Ljungskile SK straffas hårdare än storklubbarna.

Sett utifrån den senaste diskussionen kring publiktappet i Allsvenskan kan detta beslut vara viktigt. Då får man bort ett lag med låga publiksiffror. Sedan kan man samtidigt sänka straffet för Hammarby för att inte tappa publik eller göra sig ovän med en klubb som har höga publiksiffror.

Kalla oss gärna naiva men vi trodde att allsvenskan skulle avgöras på planen. Inte att den skall avgöras av företrädare både från förbundet eller andra konkurrerande föreningar till oss. Det får vara nog nu. Vi vill lyfta upp hur klubben behandlas och att vi måste slåss för vår existens på alla håll."


Lars Bergdahl, ordförande Ljungskile.

Jonas Algotsson, medieansvarig


First out - och lite annat...

Det tog 24 omgångar, 39 insläppta mål och 18 poäng innan GIF Sundsvall valde att sparka tränarduon Per Joar Hansen och Mika Sankala. Tids nog tycker jag, när laget i fråga ligger på en nedflyttningsplats i allsvenskan. Att man väljer att kicka såhär sent tycker jag känns tråkigt och svenskt. Allsvenskans första tränare får gå när bara 6 omgångar återstår (om man då tror på ryktet att tränare avgår i Norrköping...). Visst ska man vara försiktig med att avskeda när det dalar, men det finns väl en gräns?

Nu är det upp till Sören Åkeby att rädda Norrlandsfönstret. Han klarar det inte. Sundsvall åker ur tillsammans med Ljungskile... eller Gefle. Norrköping kommer att klara sig mirakulöst. 1-1 senast igår mot Djurgården och jag tror att laget fortsätter att ta poäng.

***

Idag fyller Zlatan 27 år! Grattis gamle man!

***

Förresten: Dave tror fortfarande att Elfsbort tar guldet. Deras tuffa spelprogram talar för dem...

Over and out

/Dave

RSS 2.0
gratis besöksräknare