Sagan om Ljungskile

Det var en gång en liten, liten by i hjärtat av Bohuslän. Byn hette Ljungskile. En höstdag för inte så länge sedan sparkade byns lokala fotbollslag upp sig i landets högsta serie. Ett år senare lämnade de den igen. Där är vi idag.

När LSK igår tog emot Brommapojkarna på Starke Arvid Arena hade nästan 3000 tagit sig till ängen över byn för att se sitt lag säkra den allsvenska platsen, igen. Men rättvisan tog ut sin rätt. I första mötet av två (torsdagen innan) hade BP totalt spelat ut LSK men heroiskt fick Bohusläningarna med sig en poäng - mållöst.

Igår var det alltså dags igen och det var Brommapojkarna som öppnade bäst. Ljungskile spelade fult och fick några befogade gula kort. Efter en kvart får mittbacken Sankala sitt andra och tackar för sig. I efterhand när man fick se situationen i slowmotion två gånger (vilket ingen domare kan göra under matchens gång) visade det sig att det var den enda tveksamma varningen i matchen, tyvärr. Konstigt nog var den till LSK's fördel. Efter utvisningen lugnade man ner sig och spelade upp sig. Man radade upp hörnor och halvchanser. Brommapojkarna ägnade mest tid åt att kontra men med 5 sekunder kvar sätter man 0-1 efter en trasslig hörna.

Det var med ytterst lite hopp som spelarna lämnade i halvlek då domare Stålhammar fick den mesta av kritiken, när den i själva fallet borde riktas till ett felpassande LSK, ett fult LSK.

Det tog inte mer än två minuter efter pausvilan (en pausvila fylld med rock och twist i högtalarna) föränn Jörgen Wålemark satte 1-1 i sin sista match för LSK. Enorm glädje utbryter och att just Jörgen skulle sätta den berörde nog många själar. Men efter målet spelar LSK riktigt, riktigt dåligt. Sämst var nog Cedomir Zarkovic som slog bort pass, väntade för länge och sumpade lägen. Det var kanske till LSK's fördel som även han fick två gula och fick tacka för sig i den 70:e minuten.

Efter det spelar LSK faktiskt upp sig, även om det aldrig är bra. En sista situation med minuten kvar slutar i masskonfrotation och även den hete Åkervall får sitt andra gula och lämnar. Denna gång efter en skallning (vårdslös glidtackling vållade hans varning i första halvlek).

Slutsignalen går och i den lilla byn Ljungskile skulle man alltid minnas dagen då Ljungskile blev utvisade ur allsvenskan.

Matchens bästa: Huvuddomare Daniel Stålhammar var nog den enda på planen som höll en klar allsvensk nivå.

Matchens sämsta: Ljungskiles fotboll hör inte hemma i allsvenskan. Dags att ladda om i Superettan. Frågan är hur många som stannar...

/Dave

Dave summerar sin allsvenska säsong

30 omgångar är spelade och det är med ett saknadens drag över mina ord jag nu summerar året som har gått. Jag har varit runt lite och kollat på våra allsvenska matcher. Då mest på Ullevi och Starke Arvid Arena. Allt har inte kommit upp på bloggen, och allt har inte heller varit nära bra.

Min förhandstippade allsvenska tabell visade sig vara ganska felorienterad år 2008 (Daves förhandstipps hittar ni på http://daxfotboll.blogg.se/2008/march/ ) . Dels hade jag fel på guld- och silverplacering där Kalmar och Elfsborg bytte plats i verkligheten, dock var det ofta nära att jag skulle få rätt. Bronset satte jag, då det är i Göteborg. Förutom blåvitts placering satte jag faktiskt inga mer konkret. Men mitten har varit svår i år då poängintervallen 5:an och 12:an blev 9 poäng.

Det jag skäms över mest nu när vi summerar säsongen är mitt pinsamma förhandstips på Trelleborgs FF. "16:e plats", sa jag. "10:e-plats", säger tabellen. Jag slutar aldrig förvånas över Tom Prahl, hans Trelleborg och Magnus Andersson i Trelleborg som har varit lysande i år.

Andra märbara fenomen är Örebros starka höst, Malmös ryck i slutet av en annars kass säsong, Djurgårdens dipp och IFK Norrköpings rekordkassa säsong. Ja, det har verkligen varit en spännande allsvenska. Spännande men dålig. Kvaliteten på fotbollen har sjunkt och publiken sviker. Jag skyller detta på 16-lagsserie. Med en 12-lagsserie ökar konkurrensen, vi får publikrikare lag i allsvenskan då denna ekonomiska fördel kommer att vara avgörande och vi kommer få en högre intensitet i matcherna då varje poäng blir viktigare om matcherna blir färre. Om man inte spelar 3 matcher mot varje lag.

Nu ser jag framemot ett spännande kval där jag personligen hoppas att Ljungskile kniper sig kvar. Alltid gott med fotboll en kvart från hemmet. Dock tror jag att Gossarna från Bromma kniper den allsvenska platsen. Hur det blir vet vi på söndag.

Tills dess

Dave


Lennart Johansson hemma i Småland.

Sedan omgång 4 har Kalmar legat på sin välförtjänta guldplacering. Det var många kritiker som igår tystades när omskrivne Rydström äntligen fick lyfta Lennart Johanssons pokal och brista ut i ett segervrål. Segerhyllningarna kan skrivas ner på hundratalsrader men utan att vi blir något klokare. Låt oss gå igenom omgång 30 istället:

Halmstad BK - Kalmar FF
2-2 (0-1)
En stundtals ganska trevlig match där de fullsatta läktarna, tillresta bortasupportrarna och det röda guldet kom att bli det vi kommer att minnas länge. Halmstads prestation i matchen kräver dock en rad eller två. I andra halvlek kom man ut som ett nytt spelskickligt lag som snabbt lirkade upp Kalmars annars låsta defensiv och fick snabbt in två kalasmål. Men Kalmar ville vinna Allsvenskan på poäng, och fick med sig 2-2 hem till Småland och guldfesten.

Gefle IF - IF Elfsborg
1-2 (0-1)
Elfsborg behövde göra en 6-7-mål för att kunna ha chans på det allsvenska guldet. När Kalmar sedan tappade in sitt andra mål mot Halmstad gjorde Elfsborg sitt andra för kvällen och man undrade om Knallarna faktiskt skulle klara det. Men det funns ju givetvis en gräns på osannolikheten med och Elfsborg lämnade Ström(lös)vallen och konstgräsderbyt med 3 poäng, ett allsvenskt silver och en förtjänt stolt känsla!

IFK Norrköping - Hammarby IF
5-2 (2-2)
Norrköping faller ändå ur allsvenskan med lite heder i behåll, och Bajen fick en tuff avslutning på den allsvenska säsongen 2008. 11 insläppta för Bajen på två matcher, 5 -6 i målskillnad för Norrköping. Det är allt en märklig allsvenska vi har fått genomleva. Märkbart är att Hammarbys 0-1- och 0-2-mål (andra och femte minuten) båda gjordes av den unge amerikanen Charlie Davies.

Örebro SK - Ljungskile SK
3-0 (3-0)
Trots Örebros tidiga 1-0-mål (första minuten) försökte LSK spela och ta poäng, för att låsa kvar Sundsvall bakom sig. Edwin Phiris tidiga utvisning (2 gula, 33:e minuten) blev dock droppen för LSK och målen trillade sedan in. Ljungskile klarade dock ändå kvalplatsen, tack vare Malmö FF.

Malmö FF - GIF Sundsvall
6-0 (3-0)
Malmö fick till en imponerande avslutning på sin trots allt mediokra säsong genom att krossa ett motiverat, men lamt, Sundsvall. LSK är tydligen populära i Skåne...

GAIS - AIK Solna
0-2 (0-2)
Den succéspelande allroundspelaren Bobbie Friberg José da Cruz tackade för sig i den grönsvarta dressen. Dagen till ära fick han ställa upp som lagkapten och GAIS-fansen tog ett kärleksfullt avsked av sin kämpe, som varit i klubben sedan liten pojk men som nu lämnar för spel i Danska ligan. Matchen var dock inte GAIS match. AIK spelade rätt efter förutsättningarna och det våta gräset, den hårda vinden och det piskande regnet blev till Gnagarnas fördel.

Helsingborg IF - IFK Göteborg
2-1 (1-1)
Niclas Alexandersson fick måla i sin sista match för IFK. Det räckte dock tyvärr inte till att få avsluta sin magnifika karriär med en seger då Henke Larsson avgjorde för skåningarna i andra halvlek. Kanske gjorde även Henke sin sista allsvenska match?

Djurgården IF - Trelleborg FF
1-3 (1-1)
Det kan inte direkt ha varit någon solskenshistoria för de drygt 5000 tappra som tagit sig till Stockholms Stadion och Djurgårdens sista match för säsongen. DIF förlorade sin 5:e match i rad efter två sena mål för Trelleborg.
En ovanligt bra allsvensk avslutning av Skåne; 3 poäng till, förutom Trelleborg, även Helsingborg och Malmö.

SLUTTABELL 2008

1. Kalmar FF       30 20  4  6  70-32   64
2. Elfsborg           30 19  6  5  49-18   63
3. IFK Göteborg  30 15  9  6  50-26   54
4. Helsingborg   30 16  6  8  54-41   54
5. AIK                    30 12  9  9  36-32   45
6. Malmö FF        30 12  8 10  51-46   44
7. Örebro             30 11  9 10  36-39   42
8. Halmstad        30 11  8 11  41-38   41
9. Hammarby      30 11  8 11  44-51   41
10. Trelleborg     30  9 13  8  33-31   40
11. Gais               30  9 11 10  30-36   38
12. Djurgården   30  9  9 12  30-41   36
13. Gefle              30  7  7 16  33-42   28


14.

 Ljungskile     30  6  6 18  23-52   24

15.
 GIF Sundsvall 30  5  7 18  26-54   22
16. Norrköping    30  4  8 18  31-58   20


BP - LSK på torsdag, retur på söndag.

Bollen är död

Kalmars mirakulösa(?) seger mot Peking på söndagen avgjorde definitivt guldstriden. Jag har länge varit säker på att Elfsborg skulle ta chansen och komma ikapp så att guldet tillsist skulle landa i Knalle-land. Men dessvärre tog aldrig Elfsborg chansen, hur många gånger de än fick den. Örebro, Sundsvall, Kalmar och Blåvitt satte stopp för Elfsborgs gulddrömmar under den tidiga guldrushen, där avsaknaden av Svensson och Ishisaki kom att bli för stor...

Att Kalmar ska tappa guldgreppet nu vore helt omöjligt och kommer inte att hända. Faktum är att de kan bli klara redan ikväll, om Halmstad tar poäng mot Elfsborg.

Hursomhelst: Grattis Kalmar, detta har ni sannerligen förtjänat!

Efter Ljungskiles platta fall mot GAIS trodde nog många att Giffarna från Sundsvall skulle greppa kvalplatsen. Men icke! Efter gårdagens oturliga förlust mot Örebro kom de norrländska drömmarna om allsvenskan att flagna, bortsett från Gefles allsvenska säkrande. Grattis.

Om Sundsvall ska klara sig krävs 3 pinnar mot ett formstarkt Malmö samtidigt som Ljungskile tappar poäng mot Örebro...

Det är bara att vänta och se. Men innan den sista omgången spelas ska ytterligare tre matcher spelas i den 29:e omgången!

/Dave

Fan, fan, fan!!!

"GAIS vinner med 0-3" sa jag kaxigt till kompisen i telefonen, påväg till bussen och Starke Arvid arena. Jag kom komma att ha rätt, men besvikelsen är ändå stor.

Matchen började böljande med några ströanfall för GAIS där man inte riktigt kommer igenom. Ljungskile håller en hel del boll och verkar känna sig ganska trygga med matchens inledning. Men GAIS tar över alltmer och får en frispark i den 24:e spelminuten. En frispark som leder till en straff, som tyvärr bara dagens huvuddomare kunde förstå. Förmodligen lite knuffar och drag. En sån straff tar domare, ibland. Vi går inte in på domaranalysen ytterligare. Alla kan ha en dålig dag, vilket Hansson hade idag.

Straffen sätter i alla fall Björn Andersson säkert (?) i krysset. Sedan rullar halvleken på och GAIS-klacken skanderar: "Björn Andersson! Störst, Bäst & Vackrast!!" när spelarna går ut för halvtidsvila.

Det dröjer ungefär en kvart innan - hör och häpna - spelarna återinträder på planen för den andra halvleken. Ljungskile kom att se riktigt piggt ut! Många riktigt heta chanser som ibland gick precis, precis utanför, tog på en GAIS-försvarare eller räddades av den - till kvällen - fenomenala GAIS-keepern Dime Jankulovski.

GAIS skapar sedan några färre anfall varav man gör mål på två av dem. Två ganska enkla med snygga mål av GAIS (något som man annars saknat i år) signerade Wanderson do Carmo och Tommy Lycén. Varav den förstnämnde stundtals hade lekstuga med Ljungskileförsvaret som ibland gick bort sig ikväll.

En bekant sa strax efter matchen att Ljungskiles annars så starka defensiv nu är som bortblåst och vi kom överens om att saknaden av denna inte har kompenserats med ett löpstarkare, passningsskickligare eller offensivare LSK.

Om Ljungskile nu ska lämna återstår för Sundsvall att ta reda på. Bottenstriden blir verkligen spännande.

GAIS tog 3 pinnar ytterligare och solen ler över GAIS-gården och nästa söndag går de för ytterligare 3 pinnar mot ett GAIS-svagt AIK. Spännande, det med.

Matchens bästa: Bobbie Friberg José Da Cruz. Löpte, passade och sköt. Han hade en fantastisk afton i en ny position, som släpande forward. Danmark nästa för GAIS-sonen.

Matchens sämsta: 0-3! Fan, fan, fan! Om jag nu var så säker på detta överraskande och otypiska resultat - varför spelade jag då inte på det. Utdelningen av Svenska spels oddset: 26 gånger pengarna...

Dave

RSS 2.0
gratis besöksräknare