Champions League igen!

Ikväll drog äntligen fotbollssäsongen 08/09 igång på allvar i och med Champions League, och därmed kan vi släppa sommarens EM-baksmälla helt och fullt och se fram mot hösten. Flera svenskar var i hetluften direkt nu ikväll, bland annat Andreas Isaksson som fick en mardrömskväll i CL-debuten för sin nya klubb PSV. Pisk med 0-3 hemma mot Athletico Madrid. Dock skötte sig Isak helt ok, förutom vid det andra målet då han missbedömer situationen, hamnar på halvdistans och ser ut som en vilsen skogsmulle när bollen sitter i nätet. Oroande inför VM-kvalet om en månad; Sverige behöver en målvakt i topptrim för att kunna rubba revanschsugna portugiser som fick stryk av Danmark.

Zlatan var i alla fall tillbaka i bättre slag än mot Ungern och regisserade Inters bortaseger mot Panathinaikos med två snygga framspelningar. Vore fint om han kunde konservera formen till Råsunda om en månad.

Övriga resultat ikväll

Grupp A
Chelsea         - Bordeaux         4-0
Roma            - Cluj             1-2 
                                       
Grupp B
Panathinaikos   - Inter            0-2
W Bremen        - Anorthosis       0-0 
                                      
Grupp C
Barcelona       - Sporting         3-1
Basel           - Sjachtar         1-2 
                                       
Grupp D
Marseille       - Liverpool        1-2
PSV             - Atl Madrid       0-3

Med i matchen igen.

Tre poäng är alltid tre poäng, oavsett hur spelet sett ut, och tre poäng är också i princip det enda verkligt positiva som Sverige kan ta med sig från den regntunga planen på Råsunda. I och med Danmarks mirakelvändning borta mot portugiserna var det dessutom tre livsviktiga poäng för Sveriges del.

Men: 3-5-2 systemet fungerar inte som det ska och nackdelarna slår ut fördelarna. Den enda riktiga fördelen med spelsättet är att Källström äntligen får en skräddarsydd roll även i blågult, och därmed kan närma sig den kapacitet han visar i Lyon. Men som det såg ut mot Ungern så har inte Sverige varken spelarmaterial eller erfarenhet nog att stuva om såpass mycket för att ge Kim den möjligheten. Sverige har tagit sig till fem raka mästerskap byggt på kontinuitet och ett stensäkert inarbetat 4-4-2, det är inte värt att slänga bort allt det bara för att lösa problemet med att vi i de senaste mästerskapens avgörande matcher blivit utnnumrerade på det centrala mittfältet. Det problemet kan lösas ändå, på annat sätt.

Tänkbar startelva mot Portugal (när skadekrisen är över)

Isaksson

Nilsson  Mellberg  Majstorovic  Edman

Larsson  Svensson  Källström  Wilhelmsson

Zlatan  Elmander

/ Alex

Nya ung(r)a tag!

Ikväll är det dags för Lasse-Roland att få återupprättning med sitt 3-5-2. Alex skrev i bloggen efter Albanien-matchen att Sveige ska spela 4-4-2 med diamant på mitten. Själv är jag lite mer nyfiket optemistisk till Lars Lagerbäcks nyprövande och vill ge spelarna en chans att spela med en träbackslinje... Om Källström blommar ut, Zlatan och Henke får de bollarna de vill ha och Safari får starta till vänster så är segern ett faktum mot Ungern. Nya unga friska tag och en stabil backlinje med Hansson som dirigent i mitten är nyckeln till seger. Nu borde vi slå Ungern under alla omständigheter ändå, men de där små finslipningarna är spännande.

Som mitt-mittback kommer Hansson att slå färre långbollar och istället kunna läsa spelet som bara han kan. Majstorovic har snabbheten och kan därför lättare agera "ytterback" utan att behöva tappa alltför mycket bakåt, där Hansson och Olof är, med stöd av de defensiva mittfältarna. Appropå dem så hoppas jag på Daniel Andersson och Sebastian Larsson i de centrala positionerna och att även de kommer att ansvara för de längre uppspelen. Såhär vill Dave att Sverige startar ikväll mot Ungern:

Isaksson

Mellberg - Hansson - Majstorovic

Larsson - Andersson

Nilsson - Källström - Safari

Henke - Zlatan


Segern är ett faktum. 2-0 ikväll. Zlatan och Mellberg gör varsitt. Glöm inte vart du hörde det först.

/Dave 

Albaner, albaner, albaner - VM avlägset.

Några slutsatser av sömnpillret i Tirana (Albanien-Sverige 0-0)

* 3-5-2 systemet är långtifrån flygfärdigt, Sverige ska spela 4-4-2 (med diamant).

* Sverige har inte råd med så många skador; Svensson, Wilhelmsson, Elmander, Linderoth och Edman är alla skadade. Dessutom har tre såpass tongivande lirarare som Niclas A, Allbäck och Ljungberg slutat. Det är bara naturligt att det följer ett bakslag på det. Hade någon i våras sagt att Oscar Wendt skulle starta som yttermittfältare i ett 3-5-2 när VM-kvalet drog igång hade vederbörande hållits lugn medan man ringt efter män i vita rockar.

* En seger mot Ungern på onsdag är sjukt viktig för Sveriges framtida kvalöde.

* Sebastian Larsson ska spela från start.

/ A


Känslorna flöder!!!

Länge har jag försökt att skriva helt "ofärgat" på bloggen. Utan några som helst värderingar till vilket lag som mitt hjärta hör till. Men nu spricker det. Det har förvisso inte varit en hemlighet för någon av alla läsare, men GAIS underbara 0-1-vinst mot Den Stora Saten (Blow-it) den 1:e september är nog det största jag har upplevt i mitt drygt 18 åriga liv.

Jag anlände till Ullevi en knapp halvtimma före avspark för att knô mig in i GAIS-klacken och "sjunga" fram mitt grönsvarta lag som man stöttar i vått och torrt. Idag kändes det som att det var dags. Idag var det dagen då GAIS skulle ta 3 poäng mot Blow-it för första gången på 16 år. Det kändes. Jag visste det.

När man står inknôdd mellan tusentals Grönsvarta bröder och systrar, sjunger, skriker, hoppar och klappar (inte alltid i takt) så kan man inte annat än tro att GAIS även vann läktar-matchen. Om så var fallet, skiter jag i. Festnatten var i alla fall Grönsvart. Efter 16 års väntan.

Själva fotbollsmatchen då? Hur såg den ut egentligen? Jag följde de första böljande sex minutrarna med stort intresse. Sedan sprack det för mig, och för danske Kim, och för GAIS. 0-1 på årets fösigaste mål kom att lägga grunden för årets góaste seger. Isländske Hedinson utnyttjade landsmannen Ragnar Sigurdssons misstag och satte 0-1, på ett "skott" som han själv påstod inte ha siktat. Gött jobb! Hur spelet sedan kristaliseras är för mig oklart. Resterande 84 minuter gick mest ut på att skrika, bli av med den enorma smärtan i magen (som släppte efter 94 spelade) och be till högre makter att DETTA var dagen då mitt GAIS skulle visa Sverige vilket lag som är Göteborgs lag. Men jag tror att spelet var typiskt derby. Mycket kamp, en del gula kort och med hjälp av det våta gräset en mindre bra match. Jag tror även att de blåvita hade matchen i andra halvlek. Men vem bryr sig?  

Tillsammans med grönsvarta bröder och systrar fick jag bevittna någonting fantastiskt. När mannen med det konstiga efternamnet - Markus Strömbergsson (?) - lyfter armarna i vädret och blåser 3 långa signaler bryter kaoset på sektion Ä-Ö. Kramar till vilt okända människor delas ut till höger och vänster. Kryckor viftas i luften, tröjor åker av och ullevi skakar, typ! Spelarna får sin fetaste avtackning sedan kvalbragden i Landskrona -05.

Om jag nu skulle fortsätta att berätta om alla magiska känslor som brakar loss i ett ögonblick likt detta, skulle jag bespara er en GAIS-upplevelse. Välkomna till Ullevi den 15:e September istället. Då ska DIF krossas. Själv tror jag att jag skulle kunna skriva en bok om dagen då GAIS bröt trenden. Tänk er boknamnet: "1/9 2008, vändningen för Göteborgsfotbollen!"

/Dave


RSS 2.0
gratis besöksräknare